:::: MENU ::::

Website namijenjen apsolutnim početnicima u svijetu računara...

Konfiguracija računara igra veoma bitnu ulogu u vašoj svakodnevnici, ako imate dobru konfiguraciju sigurno nećete imati problema pri pokretanju nekih zahtjevnih programa, igrica, a i sam operativni sistem će biti brži što će vas činiti veoma zadovoljnim.

Konfiguracija personalnog računara se može provjeriti na više načina. U ovom postu ćemo opisati nekoliko najčešćih  metoda provjere konfiguracije  korištenjem dostupnih alata unutar samog Windows Operativnog Sistema kao i provjeru korištenjem programa - aplikacija namijenjenih za deteljniji pregled specifikacije.


U Windows 8 OS desnim klikom miša na "Start" pa lijevi klik na "System" može se vidjeti jačina procesora i količina RAM memorije u računaru. Do detalja grafičke kartice se dolazi desnim klikom miša bilo gdje na desktop pozadini , odabirom opcije "Screeen Resolution". Otvorit će se novi prozor koji sadrži info o rezoluciji ekrana a klikom na "Advanced settings" dobićemo detalje grafičke kartice u računaru.  ( Prečica "WIN" + "Pause" )
Komanda DXDIAG je jedan od lakših načina provjere i daje pregled osnovnih informacija računara. Ovu komandu ćete pokrenuti tako što idete na desni klik na "Start" - "Run" u prazno polje tipkate "dxdiag" i pretisnete tipku Enter ili dugme OK.  Otvoriće se novi prozor sličan ovom ispod...Korištenjem programa
Za detaljniji prikaz specifikacije komponenti možemo koristiti programe koji su specijalno namjenjeni u te svrhe. Lično koristim i preporučujem "speccy", besplatnu "Free" verziju možete skinuti sa piriform web stranice. Nakon instalacije potrebno je samo da pokrenete program i doći ćete do detaljnih informacija koje će zadovoljiti i napredne korisnike.


Detalji o nekim bitnim komponentama računara:

PROCESOR - CPU ili Central Procesing Unit
je dio kompjutera zadužen za sve radnje, najčešće ga opisuju kao mozak računara što zapravo i jeste jer kontrolira sve procese unuter operativnog sistema. Jačina procesora odnosno njegova bzina se danas obilježava u gigahercima (GHz)

RADNA MEMORIJA - RAM ili Random Access Memory
je dio kompjutera zadužen za privremeno prikupljanje podataka nužno potrebnih za rad operativnog sistema. RAM memoriju određuje njegova veličina odnosno količina podataka koja se može privremeno pohraniti a mjeri se u gigabajtima (GB), kao i brzina na kojoj radi u megahercima (MHz).

GRAFIČKA KARTICA - GPU ili Graphics Processing Unit
je dio kompjutera zadužen za grafički prikaz slike na ekranu. Grafička kartica posjeduje vlastiti procesor GPU i memoriju RAM koja određuju njenu jačinu. Ova komponenta je od izuzetnog značaja za pokretanje video igara i nekih naprednijih programa za oradu video prikaza.

HARD DISK - HDD
je komponenta na kojoj se pohranjuju podaci. Čitav operativni sistem je pohranjen na hard disku kao i sve ostalo što imate računaru (slike, muzika, filmovi, programi, itd.) Danas se veličina HDD-a inače mjeri u gigabajtima (GB) ili čak su dostupni diskovi u terabajtima (TB)

Zatražite tutorial Uskoro!